Minusta

Synnyin vuonna 1947 Helsingissä sodan jälkeiseen Suomeen, jolloin vielä vallitsi tiukka ruuan ja muiden tarvikkeiden säännöstely. Äitini oli sähkötyöntekijä Strömbergillä ja isä muurari. Hyvinvointivaltioon oli vielä pitkä matka.
Kun päivähoitoa ei ollut asuin isovanhempieni luona Korsossa ja kävin siellä kouluni. Oppikouluun pyrin vuonna 1959. Peruskoulua ei silloin ollut ja Korson yhteiskoulu oli yksityinen koulu. Nykyinen koulujärjestelmä oli silloin vasta muotoutumassa. Aloitin oman työurani vuonna 1972 lakimiehenä Rakennustyöläisten liitossa. 1970-luvun
alku oli ammattiyhdistysliikkeen eheytymisen aikaa ja monilla aloilla neuvottelut palkankorotuksista olivat kireitä. Vuonna 1973 koettiin Rakennusliitossa yli 100 000 työntekijää koskeva työsulku. Oli mielenkiintoista osallistua työehtosopimusneuvotteluihin. Myös työoikeus avautui minulle käytännössä ajaessani juttuja käräjäoikeudessa.
Auskultoin Valkealan tuomikunnassa ja vuonna 1975 sain varatuomarin arvon. Vuonna 1974 siirryin Hotelli- ja ravintolahenkilökunnanliiton lakimieheksi ja siinä tutustuin Suomen matalapalkkaisimpien työntekijöiden maailmaan. Taistelua riitti sielläkin. Vuoden 1977 lakko viitoitti palkkakehitystä lähemmäksi teollisuuden tasoa. Lakko aiheutti myös paljon oikeusjuttuja, koska lakon aikana tapahtu paljon työntekijöiden irtisanomisia, jotka piti viedä oikeuteen.


Vuonna 1978 siirryin AKT:n lakimieheksi Risto Kuisman tultua valituksi liiton puheenjohtajaksi. Myös siellä neuvottelut työnantajien kanssa usein takkusivat. Liitto oli myös aktiivinen kansainvälinen toimija. Se tukien merimiehiä mukavuuslippulaivakiistoissa ja boikotoi Etelä-Afrikkaa rotuerottelun vuoksi.
Vuonna 1985 sain paikan SDP:n lainsäädäntösihteerinä. Työ oli mielenkiintoista Pertti Paasion ollessa tuolloin ryhmäpuheenjohtaja ja Kalevi Sorsa pääministerinä. Elettiin kultaista 80-lukua eikä talous sanellut niin paljon päätöksentekoa kuin se on tehnyt myöhemmin. Työ eduskuntaryhmässä jäi valitettavan lyhyeksi, sillä jo vuonna 1987 sain paikan toimistopäällikkönä sairausvakuutusosastolla Kelassa. Sille tielle sitten jäin, joskin Kelan sisällä ehdin olla myös kehittämispäällikkönä. Eläkkeelle sieltä jäin vuoden 2015 lopulla johtavan tutkijan tittelillä. 1990-luku oli raskasta aikaa, koska silloin laman seurauksena sosiaaliturvaetuuksia aika raskaasti heikennettiin eikä tahti paljon hidastunut 2000-luvullakaan. Kela toimi läheisessä yhteistyössä Stakesin/THL:n kanssa ja tämä yhteistyö tarjosi myös mielenkiintoisia EU:n rahoittamia kehittämisprojekteja eri maihin. Sain olla niissä mukana sairausvakuutusasiantuntijana. Olen myös ollut Omaishoitajaton asiantuntijana Pietarissa ja Krimillä.
Työn ohella sain myös opiskella lisää sosiaalipolitiikka ja sosiaalivakuutusta Turun yliopiston TopSos ohjelmassa. Suoritin sitä kautta valtiotieteen lisensiaatin ja valtiotieteen tohtorin tutkinnot. Väitöskirjani vuonna 2011 käsitti Suomen terveydenhuollon kehitystä polkuriippuvuusteorian pohjalta.  Tutkimuksia polkuriippuvuusteorian pohjalta. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/26343/Tutkimuksia116.pdf

Vuonna 2017 julkaisin toimeentuloturvaa koskevan yleisteoksen. https://www.ellibs.com/fi/book/9789525684940/toimeentuloturva

Eläkkeellä olen Asikkalassa ollut mukana leijonissa ja Päijät-Hämeen omaishoitajien toiminnassa, jossa olen nykyisin toinen varapuheenjohtaja. Vuonna 2019 minut valittiin kirkkovaltuustoon ja kirkkoneuvostoon. Seurakunnan suuri ponnistus, uusi seurakuntakoti on juuri valmistunut. Vuosina 2017–2019 kuuluin Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän valtuustoon. Vanhustyö ja omaishoito on seurannut minua 1990-luvun alusta lähtien.
Kuuluin kymmenen vuotta vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton liittoimukuntaan ja omaishoitajaliiton hallitukseen kuuluin 27 vuotta. Liitto täyttää 30 vuotta vuonna 2021. Toimin edelleen liiton konsultoivana lakimiehenä ja kuulun myös alan eurooppalaisen kattojärjestön Eurocarersin edunvalvontaryhmään. Perusoikeudet ja kansalaisten toimeentuloturva on aina ollut lähellä sydäntäni. Niissä merkeissä olen toiminut Suomen sosiaalioikeudellisen seuran puheenjohtajana vuodesta 2010 lähtien. Seuramme järjestää seminaareja sosiaalisia oikeuksia lähellä olevista
kysymyksistä. Olemme tehneet myös lukuisia kanteluita Euroopan neuvostoon sosiaalisen peruskirjan rikkomuksista Suomessa. Annamme myös lausuntoja lakiesityksistä. Asikkalan demareihin liityin heti tänne Asikkalaan muutettuani vuonna 2012. Helsingissä olin kuulunut mm. Eiran, Roihuvuoren, Myllypuron, Kallion ja Oulunkylän yhdistyksiin.
Helsingissä olin pari kertaa kunnallisvaaliehdokkaana, Asikkalassa nyt ensimäistä kertaa.

Yrjö Ilpo Kalevi Mattila
Syntynyt 1.11.1947 Helsinki
Vaimo Leena Laajarinne
Vanhemmat Jorma Mattila ja Helmi Mattila (o,s, Kouhia)
Kotipaikka Asikkala
Puolue: Suomen sosialidemokraattinen puolue

Valtiotieteen tri, varatuomari Omaishoitajayhdistyksen varapj., kirkkoneuvoston jäsen, VVKY:n hall.jäsen.

img

Sosiaali- ja terveyspalveluihin satsattava riittävästi

Proudly powered by WordPress | Theme: Content by SpiceThemes